Συνέντευξη στο βιλίο.νετ και τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο// INTERVIEW MIT biblio.net

«…η ποίηση έχει το πλεονέκτημα: μέσα από το σύντομο λόγο της να δημιουργεί μεγάλα οράματα» – Ελένη Βασιλείου

https://tovivlio.net/%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C/

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την λογοτέχνη Ελένη Βασιλείου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη!

 

thumbnail_20160910_164609-2

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

1.Γιατί γράφεις;
Επειδή τα χείλη δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν θαρραλέες λέξεις σε κανένα χρόνο.
Επειδή η πένα μου κατάφερε να αντέξει τον πόνο και να τον μετατρέψει σε  ταξίδι αιώνιο.

2.Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Ποίηση θαρρώ πως μπορώ καλύτερα να αποδώσω. Ρίμες…στίχο ομοιοκατάληκτο σα ρούχο που απλά το ράβω στα μέτρα της ψυχής μου. Δεν θα μπορούσα να γράψω μυθιστόρημα με τη γνωστή ιστορία που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια απλά με παραλλαγμένα ονόματα και σημεία συνάντησης. Αυτά που κατατάσσονται στα εμπορικά αμέτρητα βιβλία.

3.Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
Οι μέχρι τώρα επιλογές μου με τις εκδόσεις των βιβλίων μου, έχουν σεβαστεί την ψυχή μου, οπότε για τα δεδομένα της Ελλάδας είμαι ευχαριστημένη.

4.Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Οι αναγνώστες για εμένα είναι προέκταση του έργου  μου.
Μπορούν να μπουν μέσα στα περιθώρια του μυαλού μου και να ταξιδέψουν μέσα στο σύντομο κόσμο που τους επιτρέπω να δουν. Γιατί η ποίηση έχει το πλεονέκτημα: μέσα από το σύντομο λόγο της να δημιουργεί μεγάλα οράματα.

5.Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;Η καλύτερη είναι η συνεχής εμψύχωση και το έκδηλο ενδιαφέρον όσων με διαβάζουν. Η συγκίνηση που προκαλώ…
Η χειρότερη ότι γράφω με τον παλιό τρόπο και πως θα πρέπει να εξελίξω τον γραπτό μου λόγο έτσι ώστε να συμβαδίζει με την εποχή.

6.Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Μου αρέσει που οι άνθρωποι τολμούν να γδύσουν την ψυχή τους.
θα ήθελα να αλλάξω τη νοοτροπία εκείνων των συγγραφέων-ποιητών  που θεωρούν τον εαυτό τους κάτι σπουδαίο και εκείνους τους μεγαλοεκδότες που ζητούν υπέρογκα ποσά για μία έκδοση, ειδικά εάν επρόκειτο για ποίηση .

7.Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Οι περισσότεροι, από εσωτερική ανάγκη. Ο χρόνος θα δείξει….

8.Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Υπερήφανη μόνο, για έναν λόγο. Επειδή συνεχίζω στο μονοπάτι που επέλεξα χωρίς να καταφεύγω σε λύσεις πλειστηριασμού. Η ψυχή δεν πουλιέται ούτε καν δανείζεται.

9.Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
 Δεν υπάρχουν εφιάλτες σε όνειρα που ζουν μέσα σε όνειρα.

10.…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Πόσες φορές κατάφερες να κοιτάξεις στον καθρέφτη σου με γυμνή την ύπαρξή σου όλη και τι κατάφερες να αντικρύσεις;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: …ήταν βράδυ όταν στάθηκα μπρος από το καθρέφτη, ωστόσο διακρίνοντας το λευκό των ματιών μου αποθαρρύνθηκα, τρόμαξα και δεν ξανατόλμησα να επαναλάβω κάτι παρόμοιο. Από τότε δίνω ραντεβού με την ύπαρξή μου  μονάχα στο χαρτί, που το θεωρώ το ίδιο ειλικρινή και διάφανο. Σαν καθρέφτη…

Σ’ ευχαριστώ πολύ για την ιδιαίτερη σου ερώτηση σου Φίλη μου Ελένη ,ξύπνησες τόσες αναμνήσεις από το παρελθόν, δίνοντας παράλληλα τροφή για σκέψη στο μέλλον!

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο theofilosbook@yahoo.gr με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Advertisements

One thought on “Συνέντευξη στο βιλίο.νετ και τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο// INTERVIEW MIT biblio.net

Ευχαριστώ που επισκεφτήκατε τον κόσμο της αστερόσκονης.Οι λέξεις είναι κατοχυρωμένες στον κόσμο των θνητών. Οι ζωγραφιές...στον κόσμο των αερικών .

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s